MGS_gdc_20202x

A Microsoft egyik mérnöke 10 millió dollárt lopott az Xbox ajándékkártyák bitcoinért történő eladásával

|
| lehetsz elsőkomment
Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Volodimir Kvashukot 9 év börtönbüntetésre ítélték, és 8,3 millió dolláros kártérítést kell fizetnie.

A Microsoft fizetési rendszereinek tesztelésére használt számlákon elkövetett mulasztás miatt egy mérnök több mint 10 millió dollárt csalt ki magának, miután két éven keresztül Xbox-ajándékkártyákat adott el Bitcoinért – derült ki a Bloomberg e heti új jelentéséből.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy fizetési rendszerei működnek, a Microsoft mérnököket alkalmaz, akik „szimulálják” a vásárlásokat a boltjaiban. De nem sokkal azután, hogy 2017-ben csatlakozott a vállalathoz, Volodymyr Kvashuk felfedezte, hogy a vásárlások teszteléséhez használt számlákban van egy hiba. Ezeket a szimulált fiókokat ugyanis általában a rendszer ilyennek jelöli, és nem küld fizikai árut, ha mondjuk egy új gamepadot próbáltál vásárolni az oldaláról. Ha azonban Xbox ajándékkártyák vásárlását tesztelted, akkor is egy teljesen érvényes 25 számjegyű kódot kaptál.

Kvashuk könnyen jelenthette volna ezt a főnökeinek. De mivel korlátlan mennyiségű ingyenes kód állt rendelkezésére, inkább egy másik lehetőséget választott.

Először Kvashuk egy maréknyi kódot generált magának – itt-ott egy pimasz 5 vagy 10 dolláros kódot. De ott volt a lehetőség, hogy hatalmas, életet megváltoztató összegeket keressen ezzel a kihasználással. Elkezdett a kollégáihoz tartozó látszatprofilokon keresztül cikázni, hogy elrejtse a nyomait, és a folyamatot egy olyan szoftverrel automatizálta, amelyet az ügyészek később úgy jellemeztek, hogy „egyetlen céllal és csakis egyetlen céllal hozták létre: hogy automatizálja a sikkasztást, és lehetővé tegye a tömeges csalást és lopást”.

Miután megszerezte ezeket a kódokat, Kvashuk a Paxfulhoz hasonló kriptopiacokra ment, hogy megtalálja a leendő eladókat. Nagy tételben, relatív kedvezménnyel adta el őket, amit a vevők aztán továbbadtak azoknak, akik használni akarták a kódokat. Az olyan pénzmosó oldalakon, mint a ChipMixer, elrejthette a nyomokat, a bevételek pedig az egyre pazarlóbb életmódját segítették elő.

Ahogy a Bloomberg megjegyzi, Kvashuk Microsoft fizetése aligha volt fukary de nem az a fajta pénz volt, amiből egy repülőgépet, egy jachtot és több pazar házat lehetett volna tervezni többek között Mauin, Kaliforniában és Mercer Islanden.

A Microsoft végül rájött Kvashuk bohóckodására, miután észrevették az ajándékkártya-tranzakciók ugrásszerű növekedését, és a szövetségi ügynökök végül 2019 júliusában házkutatást tartottak a házában. A bíróságon Kvashuk azzal próbált érvelni, hogy a tömeges lopás csupán egy kísérlet volt a bolti költések növelésére.

Nyilvánvalóan ez nem jött be. Kvashukot 9 év börtönbüntetésre ítélték, valószínűleg visszatoloncolják hazájába, Ukrajnába, és 8,3 millió dolláros kártérítést kell fizetnie. Attól tartok, nincs az az ajándékkártya a világon, ami fedezné ezt a kiadást.

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oszd meg velünk véleményed!x
()
x

Belépés